pondělí 3. prosince 2012

Half-Life 2

Kdysi dávno, v dobách jednojádrových procesorů, vyšla hra, která způsobila revoluci v hraní doomovek. Tou hrou byl Half-Life, dílo společnosti Valve, který v té době využíval předělaný engine z Quaka 1. Hra měla příběh, neměla ohraničené levely, využívala skriptované scény, kdy se skoro na každém kroku něco děje a hlavně byla jiná, než ostatní bezduché střílečky. A to se psal rok 1998.

O šest let později přišla další revoluce v podobě pokračování. Valve tou dobou pomalu rozjížděli svou službu Steam a Half-Life 2 s ní byl samozřejmě velmi úzce spojený. Přesněji řečeno, bez ní by nefungoval. To ale nebyla jediná hlavní změna. Děj se přenese o 20 let do budoucnosti, kde se opět ujímáte role Gordona Freemana, vědce, který byl u nepovedeného experimentu v komplexu Black Mesa v prvním díle. V jeho kůži musíte projít velký městský komplex City 17, přilehlé vesničky, pobřeží, kanály, jeskyně atd., abyste se ve finále pokusili osvobodit město od nadvlády organizace Combine a jejího vůdce, Dr. Breena, kterého znáte už z prvního dílu. Na cestě k osvobození vám kromě velkého arzenálu zbraní pomáhá krásná Alyx s Dogem, obrovským robotem, antiloni a hlavně Gravity Gun. Geniální zbraň, která má schopnost zvednout objekt, přitáhnout ho a zase odhodit. Zní to jednoduše, zábava je s ní na spoustu hodin.)

Toto je moje třetí dohrání této hry. Proč ji hraju už po několikáté? Relativně nedávno totiž Valve přidal do hry updaty, které upravily Source engine, na kterém tato hra jede, HL2 tak dostal HD efekty a hlavně Valve přidal achievmenty, "odznaky" za splněné úkoly/akce ve hře. A počítání odehrané doby. A to by bylo, abych měl u této legendární hry 0 odehraných hodin a 0 achievů.

Celá hra se dá dohrát za nějakých 15 hodin, což je tak dvoj- až trojnásobek nových CoD her, nicméně je napěchovaná tolika nápady a zpestřeními, že máte chuť hrát dál. Ať už je to jízda ve čtyřkolce, na vodním kluzáku, ovládání Antilonů, nebo jenom hrátky s Gravity Gunem.

Audiovizuální zpracování je také excelentní, s novým updatem se vyrovná i novější Epizodě 2. Což mi připomíná, že příběh HL2 rozšiřují zatím dvě epizody, které původně měly být 3. Akorát už uběhlo 5 let od vydání E2 a zatím to slibně nevypadá.

Kdybych měl vyprávět všechny pocity a zážitky, které jsem při hraní měl, bylo by toho textu několikanásobně tolik, ale nic nepomůže tak, jako vlastní zážitek z hraní. Proto radím - počkejte si na nějakou výprodejovou akci na Steamu a kupte si celou "pomerančovou krabici" :) - ta obsahuje kromě HL2 i HL1 (v Source enginu), Episode 1, Episode 2, Portal a Team Fortress. Dá se to koupit i v krámě, za cenu kolem 300,- Kč.

Shrnutí: Legenda.
Hodnocení: 10/10




Žádné komentáře:

Okomentovat