pondělí 3. prosince 2012

Quake 3 Arena

Ještě štěstí, že jsou ty výprodejové akce na Steamu. Jak jinak bych se dokázal přimět k tomu, abych ještě dnes hrál staré klasické hry? I když, je pravda, že v případě Doomů, Quaků a dalších podobných her jsem neměl zas takový problém s přemlouváním se. Takže když byl v USA další ročník QuakeConu a Steam na jeho počest udělalo opět výprodejovou akci her od iD Softu, moc dlouho jsem se s koupí nerozmýšlel. Takže jsem si koupil za nějakých 200 Korun kolekci všech Doomů a za dalších 200 kolekci Quaků kromě čtvrtého dílu. A začal jsem je hrát.

V tomto případě jsem se vrhnul na legendární trojku, která ve své době soupeřila s Unreal Tournamentem. Obě hry jsem kdysi hrál a musím říci, že mě už v té době UT uchvátil víc, než Q3. Tentokráte jsem se ke hře stavil jako ke klasice, které se dají odpustit nějaké ty chyby.

Pokud si pustíte single kampaň, tak se připravte na zhruba 2-3 hodiny hraní na prostřední obtížnost. Celá kampaň je tu totiž zastoupená turnajem, kdy proti sobě máte tři zápasy proti několika botům a finální duel. A tohle se opakuje tuším šestkrát. Ne nadarmo se v té době přirovnávaly doomovky k pornu - ani v jednom nebyl zapotřbí žádný příběh. To změnil až Half-Life.
Co se týče multiplayeru, tam už je možností více, např. deathmatch nebo Capture the Flag.

Nicméně musím vychválit do nebes design úrovní/map. Ve své době jsem to jako teenager nedokázal ocenit, ale i dnes po letech musím uznat, že snad všechny mapy excelují co do designu. Nenajdete tam hluchá místa, které třeba musíte několik minut procházet na plácek, kde se odehrávají bitvy, naopak se dá bojovat skoro všude. Vrcholem jsou mapy ve vesmíru, které by uspěly i v dnešní době. Stejně jako mapa Morpheus 3 z Unreal Tournamentu.

Kdybych měl zrekapitulovat hru v dnešní době, určitě bych musel pochválit design a level design, ale na druhou stranu vynadat AI a celkové prezentaci hry pro jednoho hráče. Ono taky není moc jednoduché najít v této době někoho online.

Shrnutí: Průkopník žánru multiplayerových FPS, který by v této době už moc neuspěl. Lepší varianta je Quake Live.
Hodnocení: 7/10




Žádné komentáře:

Okomentovat