úterý 22. května 2012

Serious Sam 1 HD: The First Encounter

Ne jednou, ale hned dvakrát jsem dokončil tuto hru za posledních pár týdnů, kdy se mi sice podařilo něco dohrát, ale byl jsem líný o tom něco psát. Takže si teď napravuju reputaci a píšu.

Takže, pokud si pamatujete stará dobrá léta, kdy se na monitorech proháněli druzí Vetřelci s Predátorama, Flashpoint nebo Return to Castle Wolfenstein s Maxem Paynem 1, byla tato hra celkem zděšení. Ono taky po vydání Half-Life 1 měly hry tendenci vyprávět nějaký příběh. A Sam 1:FE byla pouhá zběsilá akce, která se vracela ke kořenům her od Apogee jako byl Duke 3D nebo Blood 1. Hra byla úspěšná, proto na ní navázalo pokračování Second Encounter, dvojka a před Vánocema 2011 i trojka s podtitulem BFE (Before First Encounter). Je zajímavé, že takovýto typ hry dokáže zaujmout bez problémů i dnes.

A ono se taky není čemu divit. Dostanete do rukou ovládání borce, který je podobný výše zmiňovanému Dukovi, ale narozdíl od něj nemá na každém druhém kroku nějakou striptérku a jeho hlášky jsou podstatně umírněnější. Ono se taky není čemu divit, hra je zasazena do starobylého egypta, kde procházíte hrobky, chrámy a pyramidy, likvidujete vše, co na vás útočí, aníž byste nad něčím uvažovali a dobře se bavíte. A pokud máte kamaráda se stejnou hrou, můžete projít kampaň spolu. Doporučuji ale podstatně těžší obtížnost, jinak se vám podaří dohrát hru za 3 hodiny. Pokud budete hrát sólo, připravte se na nějakých 7 hodin hraní. Obtížnost by se měla lišit snad jen v počtu nepřátel. A těch je opravdu spousta. V pozdější fázi hry se připravte na to, že na vás budou nepřátelé pomalu stát frontu. Hlavně v arénách.

Jak jsem ale říkal, hra je super, má sice krátkou kampaň, kterou si ale klidně můžete zahrát znova a stejně vás bude bavit. Navíc se dá v akci na Steamu koupit celá Gold edice, která obsahuje tuto hru i s pokračováním v SD i HD edici, třeba za 150,- Kč. A to se vyplatí.

Shrnutí: Příjemná oddychová zábavná hra, kterou si zahrajete i několikrát. Povinností je vypnout mozek :)
Hodnocení: 8/10



Žádné komentáře:

Okomentovat