středa 11. dubna 2012

Trackmania Nations Forever

Většina z nás, starších hráčů, co si pamatují ještě doby počítačů 386, si pamatuje klasiku Stunt Cars. Legen...počkejte si na to...dární hra, ve které jste dostali prázdnou plochu, editor a mohli jste si vytvářet libovolnou trať, na které jste potom závodili na čas. Splitscreen ani LAN ve hře bohužel nebyl. Jednoduchý nápad, ale přesto geniální a zábava na dlouhé hodiny.

Hru si naštěstí pamatovali i lidé ze společnosti Nadeo a přinesli nám kromě regulérních her Trackmania, Trackmania United atd. i online hru zadarmo jménem Trackmania Nations. Po nějaké době došlo k přepracování vizuální a částečně i herní části a vznikla Trackmania Nations Forever.

TNF se drží osvědčeného postupu. Založ si profil, vyber si, za koho budeš závodit (původně stát, teď i kraj), vyber si server a hraj. Ve hře funguje žebříček nejlepších hráčů světa a to se odvozuje podle bodů, které se dostávají za lepší umístění. Pro příklad uvedu, že se začíná zhruba někde na pozici 4.000.000 a v době psaní jsem momentálně na nějaké pozici 750.000 po 33ti hodinách hraní.

Ovládáte malou formulku, která má v ovládání blíže ke hrám z Need for Speed s náhonem na všechny 4 kola. Eventuelně by měla být možnost stáhnout i modely aut, ale tato varianta není moc využívána.

Styl hry je jednoduchý - musíte co nejrychleji dojet do cíle. A po vzoru Stunt Cars se na trati objeví spousta překážek, loopingů nebo skokánků. A pokud vás třeba omrzí ježdění stále stejných map, nebo si říkáte u nějaké mapy "To bylo super, ale kdyby tu bylo tohle...", tak je tu samozřejmě možnost vytvoření své vlastní trati. Nebo pro někoho, kdo nemá připojení k Internetu, je tu možnost více lidí na jednom počítači, LAN nebo sólo hra o medajle.

Pokud vás tento styl baví, vydržíte u této hry spoustu hodin. Je zadarmo, bez poplatků a můžete si jí stáhnout buď ze stránek výrobce www.nadeo.com nebo přes službu Steam.

Shrnutí: Záleží na serveru (mapách) a lidech. Hratelnost tak může kolísat s obtížností mapy.
Hodnocení: 9/10

Žádné komentáře:

Okomentovat