úterý 10. dubna 2012

SoulCalibur IV

Před nějakou dobou jsem tu povídal o hře na PSP a teď se zaměřím na PS3. Hra je pokračováním úspěšného titulu z PS2 a podle mě je jedna z nejlepších bojových her na konzolích. Proč?

Skvělou hru nedělá pouze skvělá grafika. I když velkou zásluhu tu samozřejmě taky má. Vše je detailně vymodelováno, postavy mohou přijít o doplňky na oblečení a komba mají pěkné efekty. Prostředí jsou různorodá a tak neomrzí ani po stém souboji. Naopak se naučíte využívat jejich zákeřnosti jako okraje, přes které můžete protivníka přehodit.

Postav je přes třicet a už zde (PS3 verze tu byla dříve než na PSP) se nachází host ze vzdálené galaxie, Lord Vader. V případě Xboxu 360 budete mít Yodu. Nebo si můžete zajít do Playstation Store a tam si zakoupíte jak Yodu, tak Starkillera z Force Unleashed. Možná i další, ale to jsem zas tak nezkoumal. A pokud vás přednastavené postavy omrzí, není nic lehčího, než si vytvořit vlastního hrdinu. Editace je jednoduchá a díky penězům vydělaných v soubojích si můžete vytvořit postavu, se kterou projdete Story mód, aníž byste se zapotili.

Aby hra hned nepřestala bavit i někoho, kdo nemá po ruce kamaráda, je na výběr několik režimů her. Story vypráví příběhy hrdinů, takže pokud vás zajímá, co se stalo po událostech ze Soula 3, tak si zvolte tento režim. V případě, že chcete jenom bojovat bez zbytečných zdržování, je tu Arcade, kde porazíte několik bojovníků a bosse a konec. Tower of Lost Souls je mnohopatrová věž, kde na každém patře bojujete s několika soupeři. A to třeba i na jeden život se třema najednou. Je to zajímavá věc, pokud vás už nebaví, nebo jste dohráli, Story a Arcade a nemáte po ruce dalšího kamaráda. Bohužel tady objevíte, že na některé protivníky nemáte šanci. Buď tedy musíte hodně trénovat, nebo za vydělané peníze nakoupit speciální vlastnosti pro postavu a použít ji na ní. Osobně mi to příjde jako zbytečnost, hlavně v online režimu zjistíte, že boj proti někomu, kdo má na sobě 200% HP, každý útok obnovuje postavě 10% života a navíc má vystužené brnění, je naprosto k naštvání a hra tak omrzí. Naštěstí třeba v Online režimu si můžete vybrat, jestli chcete hrát bez vlastností nebo s nima.

Další položky v menu jsou Shop, kde kupujete vlastnosti a Gallery, kde se můžete podívat na různá Artworky, poslechnout nějaké melodie nebo přehrát odemčená videa. To už je ale pro tuto sérii běžná nabídka, takže to člověka nepřekvapí.

V době, kdy píšu tento článek, byl oznámen vývoj pátého dílu. Předpokládám, že vyjde někdy koncem 2011 nebo začátkem 2012. Do té doby ale čtvrtý díl vystačí.


Shrnutí: Výborná mlátička, která vyšla nedlouho po vydání PS3 a tudíž ji plně nevyužívá.
Hodnocení: 9/10


SoulCalibur 1
SoulCalibur 2
SoulCalibur 3
SoulCalibur 4

Žádné komentáře:

Okomentovat