středa 11. dubna 2012

Open TTD

Pokud bych měl hledat hru, kterou jsem hrál v mých mladších dobách asi nejvíc, nebylo by to ani UFO/X-Com, Master of Orion nebo něco podobného, ale Transport Tycoon a později TT Deluxe. Úžasné budovatelské hry, které se lišily pouze počtem terénů, na kterých jsme mohli stavět vláčky, auta, letadla nebo lodě a spojovat jimi sousední města nebo továrny.

Hra měla jednoduchý motiv - volnou plochu, na které jste si mohli dělat, co se vám zalíbilo. Samozřejmě v rámci finančních možností. Sledujte nabídky dotací, které na vás každou chvíli vyskočí, propojte příslušná města nebo třeba továrnu s dolem a za chvíli máte přísun peněz zajištěn. Ale jelikož se objevuje konkurenční firma (počítač nebo hráč), nesmíte usnout na vavřínech. Záleží totiž taky na spokojenosti obyvatel měst. Pokud na ně kašlete a negenerujete jim příjmy (převoz pasažérů, pošty nebo surovin), zanevřou na vás a ve městě si už neškrtnete. Alespoň do té doby, než budete mít tolik peněz, že nebudete vědět, co s nima. Pak je můžete dotovat nebo uplácet.

Z dnešního pohledu se jedná o zastaralou hru s ne příliš detailní grafikou, ale pokud to člověk překousne, zjistí, že u jedné mapy tráví celé odpoledne. A když ještě uvážíme, že hra je distribuována zadarmo, obsahuje onlinové hraní a můžete ji hrát od roku 1930 až do alelůja (já skončil někde v roce 2100+ a i s online hraním a změnami map mám za sebou 20 hodin hraní), dostaneme remake legendy obohacený o několik oprav a vychytávek, které navrhovali sami hráči. Tohle je to pravé pokračování klasiky a ne nějaká Locomotion, která ten koncept ještě zabila. Král je mrtev, ať žije král!

Shrnutí: Pro fanouška originálního Transport Tycoonu/Deluxe je to povinnost, ostatní si to mohou vyzkoušet, ale předpokládám, že u hry dlouho nevydrží.
Hodnocení: 9/10
 

Open TTD 03
Open TTD 02
Open TTD 01

Žádné komentáře:

Okomentovat