úterý 10. dubna 2012

X-COM: UFO Defense

Nenechte se zmást americkou verzí názvu hry, jedná se o starou dobrou klasiku UFO: Enemy Unknown. Legendární hru devadesátých let, jejíž úžasná a návyková hratelnost dokáže chytnout a nepustit i v dnešní době. Není proto divu, že vyšly dvě původní pokračování, tři české podobné hry, jedna česká hodně podobná hra a chystá se něco jako remake. A to nepočítám simulátor, variaci na Space Hulka a chystanou FPS hru.

Je blízká budoucnost (alespoň v době vydání) a na naší Zemi vtrhnou mimozemšťané s jediným cílem. Zlikvidovat vše živé. Jako odpověď na tuto hrozbu byla založený X-COM, který má proti emzákům bojovat. Vy se ujímáte role hlavního stratéga, který má dva hlavní úkoly. Dohlížet nad planetou Země, starat se o zásobování základen střelivem a lidmi, dohlížet nad výzkumem a výrobou mimozemských zbraní a vybavení a hlavně hlídat oblohu a vysílat své stíhací letouny za spatřenými létajícími talíři. Po krátkém souboji pak musíte vybavit transportní loď a vyslat ji na místo havárie, přistání, teroru nebo báze.

Sama tato část je zábavná, ale na dlouhou dobu by nestačila. Proto nastupuje druhá, úplně jiná, část. Když se objevíte na místě dopadu/přistání/teroru/báze, přepne se hra do izometrického pohledu, kde ovládáte vaší skupinku vojáků, kteří musí na malém či velkém území pozabíjet nebo zajmout všechny mimozemšťany. Proč zajmout? Protože se z nich dozvídáte nové informace o jejich bojových lodích, zbraních, anatomii, plánech a hlavně kde se nachází Cydónie, základna mimozemšťanů.

S tím, jak operujete po celé Zemi, mění se samozřejmě i prostředí, kde odehráváte mise. A stejně tak i denní doba. Takže ve finále můžete bojovat na ledovcích za slunečního dne, nebo procházet město ve tmě. Nebo džungli. Nebo poušť. A nebo bázi, kterou si mimozemšťané postaví na libovolné části Země.

Mimozemských druhů zde najdete celkem dostatek. Od nejlehčích Sectoidů, kteří vypadají jako tradiční ufoni z filmů a seriálů, přes tuhé Mutony a psychické Etheraly, po nebezpečné Crysalidy, kteří mohou změnit vaše vojáky na "Zombie", ze kterých se pak vylíhne další Crysalid. Samozřejmě se objevují postupně, aby se vám neznechutilo hraní. Stejně tak počet mimozemšťanů roste. Zezačátku budete bojovat proti pár ufonům z malé lodi, později budou proti vám stát obrovské třípatrové kolosy.

Pokud budete hrát normálně, to znamená příběhově a nebude vám chybět 100% objevených věcí, dá se hra dohrát za nějakých 30 hodin. Pokud si budete vojáky piplat a starat se o své základny, prodlouží se vám podstatně hra o hodně hodin.

Shrnutí: Legendární hra, která je dostupná na Steamu z 5 Euro (zhruba 130 Kč) a dá se hrát i na Win7 64bit.
Hodnocení: 10/10





Žádné komentáře:

Okomentovat