středa 11. dubna 2012

Pokémon Diamond

Ještě v dobách, kdy u nás nepropukla Pokémon mánie, jsem si zahrál stařičkou hru Pokémon Yellow (na Game Boy Color) a byl jsem překvapen. Velice příjemně překvapen. Jednalo se o předělávku původních Pokémon Red/Blue/Green ze stařičkého Game Boye (bez barvy) a jednalo se o RPG viděné z pohledu klasických Final Fantasy (I-VI) her. Jako hlavní hrdina jste trénoval svého Pokémona, kterého jste na začátku hry dostali, sbírali příšerky, na které jste cestou narazili, ty jste trénovali a bojovali s nimi proti ostatním trenérům. Příšerky měly schopnosti podle elementů (Pikachu ovládal elektřinu, Charmander oheň atd.) a po soubojích získávaly zkušenosti, díky kterým pak získávaly nové levely, bojové techniky a zlepšovaly se jim schopnosti. A po určité době se mohly vyvinout na jiné Pokémony.

Jelikož jsem prošel zatím všechny hry, můžu o nich napsat pár řádků pro přiblížení vývoje série (Nepočítám hry třeba pro Game Cube atd.). Po první sérii Red/Blue/Green a bonusové Yellow verzi (tam jste dostali Pikacha a ten za vámi celou hru chodil) přišla druhá série Gold/Silver a Crystal. Ty obsahovaly nový svět, nové příšery (celkem kolem 250), nové možnosti jako střídání dne a noci a jako bonus i starý svět. S nástupem Game Boye Advance vyšla třetí série Ruby/Sapphire a Emerald, která obsahovala opět nový kontinent, opět se rozrostl počet Pokémonů na nějakých 380, zlepšila se konečně grafika a nově se mohlo bojovat 2x2. Do toho byla předělaná první série her na Fire Red/Leaf Green. Jednalo se o převod do GBA grafiky s pár novými ostrovy a několika funkcemi z her třetí série.

S novou konzolí (NDS) přišli samozřejmě i noví Pokémoni. Jedná se tedy o čtvrtou sérii her, která nás opět přesouvá na nové území, dává nové příšerky, nové nepřátele (místo Team Rocket tu je Team Galaxy s tradičními plány na ovládnutí světa a samozřejmě tu najdete funkce přizpůsobené NDS. Tedy, měli byste, ale popořadě...

Na začátku klasicky dostanete Pokémona, seznámíte se s okolím, přáteli a nepřáteli a vzhůru objevovat krásy světa, který je celkem velký a jeho prozkoumání vás zaměstná na nějakých 70+ hodin. A to v případě, že se nebudete zaměřovat pouze na levelování Pokémonů. V tom případě se připravte na nějakých 100 hodin a více čistého času. Klasicky máte za hlavní úkol procházet městy, sbírat tam odznaky za poražení jejich hlavního trenéra a občas plnit nějaký úkol jako je vyhození Teamu Galaxy z města nebo později při hledání legendárního Pokémona. Když budete mít všechny odznaky, můžete jet na ostrov trenérů, kde budete bojovat o titul mistra. Ale ani potom hra nekončí. Naopak se vám otevře ostrov, kde najdete silnější Pokémony.

Po technické stránce je hra celkem zklamání. Kdo by očekával plné využití dotykového displeje, má smůlu. Ten slouží jako informační obrazovka, kde najdete aplikace jako hodiny, stavy Pokémonů, mapu atd... Ani efekty nejsou zas tak dechberoucí. Mění se sice den/noc a někde i počasí, ale kromě stop v písku/sněhu nečekejte zázraky. Dokonce i souboje na tom nejsou vizuálně lépe než ve třetí sérii her.

Jako fanoušek her (neplést s anime seriálem, ten je hroznej!) jsem celkem v rozpacích, jestli mě hra uchvátila nebo ne. Kromě klasické hry se můžeme setkat i s několika minihrama jako je soutěž krásy, vaření, turnaje nebo výherní automaty, ale to je celkem k ničemu. Lepší je samozřejmě možnost Wifi, ale jelikož je hraní online složitější (musíte s někym být kamarád a vyměnit si ID přes lokální Wifi a až pak spolu budete moct hrát online) nebo v čechách nemožné, tak jsem tuto možnost ještě nezkusil.

Po vydání hry vyšla předělávka druhé série her na NDS jménem SoulSilver/HeartGold, které jsou mi bližší než Pearl/Diamond a Emerald. A v této době je na japonském trhu pátá série her jménem Black/White, ale k nim se určitě někdy ještě vrátím.

Shrnutí: Příjemné pokračování, které je podle mého názoru horší než druhá série
Hodnocení: 8/10

Diamond 1
Diamond 2
Diamond 3
Diamond 4

Žádné komentáře:

Okomentovat